fredag 16. mars 2012

Barbados...

Barbados er en øy alle har hørt om! En halv million turister kommer hit årlig og så mange mennesker kan ikke ta feil - denne øya er fantastisk! Her finner man azur-blått hav, kjempe fine strender, flott natur, og snorkling og dykking i verdensklasse. Vi hadde lyst å gjøre noe annet enn å dra på vanlige ekskursjoner her, så vi bestilte en katamaran-tur og snorkling med havskilpadder gjennom Celebrity. Vi var på en slik katamaran-tur på Puerto Rico i fjor og var veldig fornøyde.

Katamaran er en lett og bred båt med både seil og motor. Det er god plass på den og man kan velge om man vil ligge ute på dekk eller sitte inne under tak. Det er et lite kjøkken midt på katamaranen der crewet mikser drinker og tilbereder lunsj. Vi var ca. 20-30 stykker som dro på katamaran-tur som tok ca. 5 timer. Underveis skulle vi stoppe på 2 forskjellige snorklesteder, samt en liten strand. Det var fint vær, sol med litt skyer og godt og varmt. Vi fant et sted å sitte ute på dekk og ventet på at vi skulle komme frem til det første snorklestedet.


Jeg var litt spent, siste snorkliga mi i fjor gikk skikkelig dårlig pga store bølger og lekkasje i dykkermaska som jeg fikk utdelt. Denne gangen hadde jeg med egen snorkel og maske, så jeg var i hvertfall trygg på utstyret! Mens vi satt på båten og nøt turen var det plutselig noe sølvfarget som spratt opp av bølgene, fløy noen meter og dykket ned i vannet igjen! Det tok noen sekunder før jeg skjønte at jeg så en flyvefisk! Og det tok ikke lang tid før flere fisker hoppet ut samtidig og fløy over bølgene. Det var utolig fasinerende å se! De svevde rett og slett i lufta! Flyvefiskene fulgte med oss under hele turen og vi så utrolig mange av dem.

Da vi kom frem til det første snorklestedet, begynte crewet å kaste tørt brød over bord for å lokke til seg fiskene. Vi fikk utdelt flytevester som kunne blåses opp før man gikk ut i vannet. Flytevester er utrolig praktiske - man føler seg mye tryggere i vannet og trenger ikke å bruke så mye energi på å holde seg flytende. Det funket i hvertfall for meg! Jeg hadde begge hendene frie og kunne niholde i maska og klemme den hardt inntil ansiktet - jeg var jo så redd at den skulle dette av! Men det gikk bra, den hadde ikke tenkt seg noen steder =) Vi hadde også kjøpt et lite engangs-undervannskamera som vi brukte på turen. Det var Thomas som tok bilder, jeg var mer opptatt av å prøve å ikke drukne! Vi leverte den til fremkalling i dag, så det blir spennende å se hva som kommer ut.

På turen så vi utrolig mange fine fisker, både store og små. Papegøye-fisker var kanskje de fineste, og noen store runde sølv-blå (vet ikke helt hva de heter). Jeg så også en barrakuda - en tynn mørk-grå fisk som bare hang i vannet. Den er veldig farlig, så jeg prøvde å svømme fra den så fort jeg kunne! Det var en del koraller i vannet også, mest gule, brune og grå. Kan ikke sammelignes med fine korallskoger i Rødehavet!

På vårt andre stopp fikk vi endelig lov å snorkle med havskilpadder. Barbados er den eneste øya i Karibien hvor så mange havskilpadder samler seg rett utenfor kysten, derfor er det veldig populært å svømme med dem her. Da vi kom oss ut i vannet, tok guiden vår frem fiskebiter - og vips!! - plutselig kom det masse skilpadder! Først en, så to, og plutselig var vi omringet av minst 20 stykker! Da var det bare å komme seg under vannet, ta bilder og klappe dem på panseret. Størrelsen på skilpaddene varierte veldig. Vi så en baby-skilpadde som var ca 40 cm lang, men også en godt voksen som var over 1 meter! De svømte overalt mellom folk og det var litt vanskelig å unngå å krasje med dem. Et par ganger svømte de rett under meg, så man kunne nesten legge seg oppå dem!


Sånne svømte vi med!


Sååå søt!


Tok med en hjem! ;)

Havskilpaddene er bare helt fantastiske skapninger og er superfine! Båten vår var den første som kom til snorklestedet den dagen, og først hadde vi alle skilpaddene for oss selv. Men etter hvert kom flere båter med mer fisk og skilpaddene svømte mot dem i stedet.
Etter snorkleturen stoppet vi ved en liten nydelig kritthvitt sandstrand. Båten stod flere meter fra land, slik at man måtte svømme over og vi fikk dermed ikke tatt med kamera =( Det var utrolig synd, for det var en av de nydeligste strendene jeg hadde sett på turen. Vi fikk gått en romantisk tur langs stranda da =)


Et glimt av den lille stranda


På kvelden var det endelig tid for Chef's Table. Det gledet Thomas seg veldig til! Som jeg sa tidligere er det ikke en aktivitet Celebrity pleier å massepromotere, og det er få som får tilbudet til å melde seg på.
 
Vi  møtte opp utenfor Ocean Liners restauranten og hilste på de andre gjestene. Det var formal night og alle hadde fine klær på seg. Vi var 10 gjester (5 par) og 2 offiserer (HR-manager på skipet og Invironmental Officer) som skulle være til stedet under middagen. Offiserene pleier å være med under hver slik middag for å mingle og for å holde samtalene mellom gjestene i gang.
Først ble vi geleidet inn i ”vinkjeller” - rommet som er en del av restauranten. Langs alle veggene stod det gigantiske glassskap med hundrevis av vinflasker som kostet alt fra 50-3000 dollar. En av de eldste flaskene var fra 1930. Her fikk vi servert jordbær med champagne og fikk hilse på Trividic Olivier, hovedkokken på skipet. Han var selvfølgelig fransk med stor kokkemage og hvit lue og snakket med skikkelig aksent. Tidligere hadde han jobbet bare på Michelin restauranter, så dette lovet godt! =) 

Så var det tid for å gå til middagsbordet. Vi gikk gjennom restauranten og rett ut på galleien eller skipskjøkkenet. Og det var STORT! Det var rader på rader med ovner, serveringsbenker og oppvaskmaskiner. Alt var i stål og gulvet var selvfølgelig glatt. Atmosfæren var veldig hektisk, hundrevis av servitører løp opp og ned med store serveringsfat. Lydnivået var også ganske høyt. Midt oppi alt dette kaoset, mellom en oppvaskmaskin og en bakeovn stod det et vakkert dekket bord med hvite duker, sølvbestikk, vinglass og røde roser. Det passet liksom ikke helt inn i interiøret, og det gjorde for så vidt ikke vi heller med dresser og finkjoler.


Servitørene hooket inn en av hodkokkene til å lage dessert =)


Kokken sjøl!



Da vi satte oss fikk vi se menyen som bestod av minst 5 retter, fikk servert et glass vin og nybakt brød til maten som kom rett ut av ovnen og var fortsatt varmt. Maten var helt fantastisk! Bare hør på de navnene: Smoked Salmon & Peekytoe Crab Parfait, Roasted Bell Pepper Soup, Calamata Crusted Rack of Lamb og Excite the Senses dessert. Til hver rett fikk man egen vin, og maten ble servert av kokken selv!

Desserten min! ;)

Jeg satt rett ved siden av HR-manageren på skipet og syntes det var utrolig gøy å prate med henne. Fikk svar på utrolig mye jeg lurte på! Hun var opprinnelig fra Serbia og hadde jobbet for Celebrity i 6 år. Israela hadde selvfølgelig ingen familie da hun jobbet omtrent døgnet rundt og uten fridager i 4 måneder i strekk før hun hadde fri i 2 måneder. Det virket som hun hadde stålkontroll på alt hun gjorde, for det er ikke bare bare å være ansvarlig for ansettelse av 950 ansatte på skipet fra 60 forskjellige land og i tillegg drive å løse personalkonflikter hver dag! Hun hadde egen stor lugar med vindu, fikk gratis romservice og klesvask, samt mat når hun ville. Men hun hadde aldri tid til å være på lugaren, så det syntes hun var bortkastet plass, for det eneste hun gjorde der var å sove. Det eneste Israela unnet seg midt oppi alt kaoset var spa annenhver dag =)
Vi fikk ikke pratet så mye med de andre gjestene pga alt støyet, men amerikanere er mye mer åpne og er flinkere til å gi komplementer enn nordmenn. En gammel dame som satt rett ovenfor meg satt og så på meg ganske lenge og smilte før hun sa at jeg hadde veldig fine øyne – akkurat som datteren hennes som vant Miss Florida for 2 år siden! ;) Det var jo koselig å høre! 
Når middagen begynte å nærme seg slutt fikk alle damene roser fra kokken og hvert par fikk hver sin bok med alle oppskrifter de bruker på Celebrity. Boka er veldig fin men veier minst 3 kilo, og jeg kan fortsatt ikke fatte hvordan vi fikk den med hjem! Middagen har vært en fantastisk opplevelse og overgikk alle forventninger. Tror det er noe man får være med på bare en gang i livet =)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar